Nejnovější články

Navigace

Úklid kuchyně

Úklid kuchyně je součástí každého většího úklidu v domácnosti – zejména předvánočního. Každá hospodyňka si uvědomuje, že právě kuchyně bude před svátky doslova v „obležení“. Pečení cukroví, příprava pokrmů pro návštěvy, příprava štědrovečerní večeře a samozřejmě nějaké ty chuťovky na Silvestra. Proto je dobré kuchyni na tento nápor důkladně připravit.

Nikdo z nás by se do úklidu neměl pouštět, pokud předpokládá, že zabere 10 minut. Úklid kuchyně je boj, který je nutné provádět pečlivě.

Než se pustíme do úklidu, je dobré si vše důkladně naplánovat a připravit si předem vše potřebné (prostředky, pytle apod..). Rovněž bychom měli vědět a mít předeme naplánované, s čím a kde začneme. Jednoduché úklidové pravidlo praví, že bychom měli začít u stropu a postupovat směrem k podlaze.

Bakterie, právě těch je v kuchyni velké množství, a to navzdory tomu, že si všichni velmi dobře uvědomujeme, že zde dochází k manipulaci s potravinami. Možná největší množství se nachází v obyčejné houbičce na mytí nádobí. Prevence pro omezení množství těchto bakterií je jednoduché, a to pravidelná výměna houbiček. Zároveň bychom je neměli nechávat ve dřezu spolu se špinavým nádobím.

Mastnota, připáleniny, nečistota a špína z potraviny – s tím vším se lze setkat právě v kuchyni. Nejčastěji v troubě, či sporáku. A zde je důležité pamatovat na to, že čím déle necháme špínu zaschnout, tím hůře se pak bude odstraňovat. Proto zneškodněním těchto skvrn, mastnot, nebo připálenin ihned, si velmi usnadníme práci.

Na co bychom si měli taktéž dávat pozor je vodní kámen. Při ignoraci vodního kamene může dojít k opotřebení např. varné konvice. Avšak kámen se usazuje také ve dřezu a i odpadu. Likvidace je v dnešní době velmi usnadněna pokrokem a vývojem v čistící chemii. Nicméně i „stará dobrá“ octová voda je velmi účinná pro boj s vodním kamenem.

Při úklidu kuchyně bychom taktéž neměli vynechat lednici. Je tzv. „zdrojem“ větší části potravin, a tak bychom zde měli dvojnásob mít na paměti čistotu. Základem pro ní je zcela určitě pravidelná kontrola trvanlivosti všech uložených potravin (s tím spojená následná likvidace prošlých potravin)., dále bychom neměli zapomenout na čištění polic, zeleninových boxů.

V kuchyni, jako všude jinde lze najít uplatnění pro parní čistič. Zde lze především ocenit (s ohledem na manipulaci s jídlem), že nedochází k použití chemických prostředků. Zároveň však dokáže velmi účinně odstranit nečistoty a s pomocí nástavců se dostane i do těch nejmenších prostor.

Sdílet
ZAVŘÍT